Elit Klub

Nők, sport, politika, kultúra.
Csak a legjobbak.

Tölts és ossz!
Írj nekünk: elitklubblog{kukac}gmail.com

Több, érdekes és felemelő tartalom a Facebook oldalunkon!
Csatlakozz egy Elit közösséghez!

Légy Te is az Elit Klub tagja!

Figyelem! Exkluzív tartalmak a Facebookon!

Címkék

9gag (1) ad (87) animáció (39) art (745) bréking (4) bringa (9) csaj (407) cuki (294) design (285) divat (34) egészség (2) életérzés (804) építészet (27) épület (19) exkluziv! (2) film (19) fotó (140) gasztro (84) geek (97) gépállat (101) gördeszka (4) graffiti (7) hal (1) hihetetlen (1) izé (43) játék (11) kaland (9) kresz (1) kritika (210) kultúr (291) kütyü (59) lego (7) luxus (11) magyar (21) mandala (2) mese (42) miafranc (26) morbid (34) motorozás (8) mozi (43) öko (26) poén (1147) politika (45) quiz (27) retro (1) rövidfilm (81) sport (47) star (2) star wars (45) street art (44) szimbólum (3) tattoo (1) természet (369) tetoválás (1) tökös (269) történelem (59) trend (30) tudomány (65) utazás (40) vagina (24) wars (1) zen (56) zene (72) Címkefelhő

Aktivitás

 

Magányos szabadságharcosok

2013.06.18. 13:00 pszicho pete

m1.jpg

Ezen posztunkban olyan embereket fogunk bemutatni, akik egymaguk hatalmas változásokat vittek véghez valamilyen nemes - és gyakran egész nemzeteket érintő - ügyben. Olyan embereket, akik tudták, hogy tettükkel nem csak bizonyos hatalmi körök rosszallását válthatják ki, de akár az életükbe is kerülhet az, amit csinálnak, mégis önszántukból, saját akaratukból megtették amit meg kellett tenniük.

Az ember, aki megállította a tankokat

m2.jpg

1989-ben kínai diákok és polgárok országos demonstrációt hirdettek a demokratizálódásért. Természetesen a kormány mindent megtett azért, hogy az indulatokat és a lázongásokat megfékezze, így június 3-án a katonaság bevonult Pekingbe, és 2 nap alatt felszámolta a lázongásokat, hogy aztán június 5-én már egy katonai felvonuláson fitogtassa az erejét. Csak azt nem tudták, hogy egyik polgártársuk éppen akkor tartott hazafelé nagybevásárlásból, akinek a tankok látványától eldurrant az agya, és saját testi épségét veszélyeztetve megállította a komplett menetoszlopot. Állítólag - bár ez nehezen elképzelhető - a mai napig nem tudják, ki volt az az ember.

Rosa Parks

m3.jpg

Őt valószínűleg kevesebben ismerik mint a tankos embert, ám még így is sokan tudják, hogy ő volt az, aki az akkori amerikai előírásokkal - a legtöbb déli államban érvényben volt valamilyen megkülönböztető és kirekesztő szabály - nem törődve színes bőrű létére a fehéreknek fenntartott helyek egyikére ült a tömegközlekedési eszközön. Tőle számítják a fekete polgárjogi megmozdulások kezdetét. Hogy legyen egy vége is a sztorinak: Rosa Parks-ot 14 USD-ra büntették, sőt, még az állásából is kirúgták (varrónőként dolgozott).

m4.jpg

A képen Obama elnök az ominózus busz ominózus ülésén ül.

m5.jpg

Muhammad Ali

m6.jpg

1966-ban, pályája csúcsán Muhammad Ali kapott egy sorozási behívót az amerikai kormányzattól (akkor még volt kötelező katonai szolgálat). Ali - muszlim vallású lévén - vallási okokra hivatkozva megtagadta a szolgálatot. Ahogy ő mondta: "Nekem nincs vitám a vietkonggal". 

m7.jpg

Egy videó arról, miként vélekedik a bokszoló a háborúról. Érdemes a végét is megnézni, ahogy a diákokat lemossa a vitában a színről.

Thích Quảng Đức

m8.jpg

A legmegrázóbb eset az itt felsoroltak közül. Előre szólok, hogy a videót csak azok nézzék meg, akik bírják az ilyen képeket.

Indokína gyarmatosításakor a francia megszállók egy erősen katolikus-barát kormányzatot helyeztek Vietnam élére, akik igyekeztek a többségi buddhista vallást háttérbe szorítani, főként a buddhisták elleni törvényekkel. Ezt természetesen a buddhisták nem vették jó néven. Az utolsó csepp az volt, amikor 1963-ban egy buddhista zászló betiltása elleni megmozduláson 9 fegyvertelen civilt lelőttek. Pár nappal később buddhista szerzetesek vonultak Saigonban a kambodzsai nagykövetség előtti utcára, ahol a 63 éves Thích Quảng Đức felgyújtotta magát. Végülis ez vezetett az akkori kormányzó (és mint később kiderült, amerikai báb) elleni katonai puccshoz. Bár a szerzetesek előre szóltak az amerikai újságíróknak, nem sokan jelentek meg az eseményen, így eleve nem készült sok fénykép és felvétel róla. De ez az egy is rendkívül megrázó, különösen az a békés nyugalom, amellyel végig ugyanúgy ül, mintha csak egy egyszerű meditációt végezne. A másik: figyeljétek meg a videó vége felé, hogy a katonák is leborulnak.

Végső kiegészítés: habár az eset után a szerzetes testét elhamvasztották, a szíve épen maradt. A buddhisták azóta is szent ereklyeként tisztelik, Đức-ot pedig bodhisattvának (megvilágosodottnak) nyilvánították.

Gandhi

m9.jpg

A felsoroltak közül talán a legismertebb szabadságharcos Gandhi volt. Ha valamit el akart érni, mindig éhségsztrájkot hirdetett, ugyanis tudta, hogy a fasizmus ellen harcoló briteket rendkívül kellemetlenül érintette volna ha egy ilyen ismert személy az ő regnálásuk alatt hal meg. Megmozdulásaival az indiai függetlenség ügyének igyekezett megnyerni a világot, elég sikeresen. Olyannyira, hogy még Martin Luther King is ihletet merített tőle a saját békés (erőszakmentes) ellenállási megmozdulásaihoz.

m10.jpg

Forrás

süti beállítások módosítása