Elit Klub

Nők, sport, politika, kultúra.
Csak a legjobbak.

Tölts és ossz!
Írj nekünk: elitklubblog{kukac}gmail.com

Több, érdekes és felemelő tartalom a Facebook oldalunkon!
Csatlakozz egy Elit közösséghez!

Légy Te is az Elit Klub tagja!

Figyelem! Exkluzív tartalmak a Facebookon!

Címkék

9gag (1) ad (87) animáció (39) art (745) bréking (4) bringa (9) csaj (407) cuki (294) design (285) divat (34) egészség (2) életérzés (804) építészet (27) épület (19) exkluziv! (2) film (19) fotó (140) gasztro (84) geek (97) gépállat (101) gördeszka (4) graffiti (7) hal (1) hihetetlen (1) izé (43) játék (11) kaland (9) kresz (1) kritika (210) kultúr (291) kütyü (59) lego (7) luxus (11) magyar (21) mandala (2) mese (42) miafranc (26) morbid (34) motorozás (8) mozi (43) öko (26) poén (1147) politika (45) quiz (27) retro (1) rövidfilm (81) sport (47) star (2) star wars (45) street art (44) szimbólum (3) tattoo (1) természet (369) tetoválás (1) tökös (269) történelem (59) trend (30) tudomány (65) utazás (40) vagina (24) wars (1) zen (56) zene (72) Címkefelhő

Aktivitás

 

Földalatti zene

2012.08.28. 10:56 suitside

A zenei művészetet nem csak magasságokban, hanem mélységekben is érdemes keresni. Elnyomó diktatúrákban a valódi művészet, amely őszinteségből fakad, csak itt található meg. De itt engedik ki a gőzt azok az alkotók, akik a zenei formák miatt vesznek hangszert a kezükbe, és nem a hírnév, a pénz vagy a harmónia motiválja őket.
A tovább gombra kattintva egy rövid gyűjtést nézhetsz, hallgathatsz meg az igazán földalatti magyar zenékből.

61268.max1024.jpg

Felkészültél?


A 70-es, 80-as években virágozott ez a kultúra Magyarországon. Az egyik nagy kedvencem az Albert Einstein Bizottság. Jellemző rájuk, hogy még a 90-es években is erős hatást gyakoroltak, de mai füllel hallgatva sem érzünk benne semmi mainstream-et. Ez utóbbi azért fontos, mert sok underground válik aztán a fősodor áldozatává. (Érdemes végig nézni Lovasi András életművén, hogy értsük miről van szó.)

Persze, ezek az alkotók nem tűntek el, sok más, ma is működő formációba vitték ihletettségüket:

És persze Waszlavik László József Gazember Petőfi Velorex Sámán Szabadcsapat Ullmann Mónika mellett sem mehetünk el szó nélkül:

De valljuk be, hiába a remek zene, a világra szóló tehetség, a srácok már öregek. Évek óta kérdezem, hol vannak a fiatal alternatívok, az igazi földalatti zenészek? Néha lehet találni egy-egy gyöngyszemet, mint például az Önképző szakkör Skizolón száma:

Azonban az amatőr technika, a próbálkozás csak az üzenet nagyszerűsége miatt megbocsájtható.A Büdösök koncepciót viszont egy kicsit elragadta az indulat, így túl erőszakosnak érzem, pedig ez a számuk nem sikerült rosszul, a klip pedig zseniális:

A Tudósok formáció az Apa kocsit hajt című számukkal a mainstream határáig jöttek, de szerencsére ott megálljt parancsolt nekik a közízlés, így az olyan számaik, mint az Orális kommunikáció megmaradt a műkedvelőknek:

Az utóbbi idők egyik leghatásosabb a földalatti zenei világban komolyan kalandozó együttese a Lyuhász Lyácint Bt,, akiket az Anyád a szúnyogok! című filmben is láthattunk:

Madam X-otic csak azért kerül említésre, mert ez a produkció található a legmélyebben. Aki beleássa magát ebbe a kultúrába, biztosan találkozik vele (Dolly Rambo néven is zenélnek):

Mindezt csak azért tettem elétek, hogy érthető legyen, miért örülök az ÉnÉgető együttesnek, akiket a Fúzió Rádió Irka című műsorában hallottam:


Sajnos, egyelőre csak ezt az egy számukat találtam meg a neten, Egy darabig még biztos elérhető a műsor, ebben több számot is leadtak: katt ide.


Ti kedveltek ilyen populáristól a lehető legmesszebb álló zenei formációt? Osszátok meg velünk!

süti beállítások módosítása